Taket till fördäck förbereds – mars 2013

När nu pannan är på plats och skorstenen definierad till läge och lutning kan arbetet med taket över fördäck påbörjas. Vi ville gärna ha ett snyggt undertak i träpanel – men det enda som påstods vara standard för råspont började i bredder om 95 mm.

Det hjälpte inte att vi förklarade att vi bygger en ångbåt och inte en ladugård. Brädgårdspersonalen stod dock på sig: 95 mm bredd är standard, allt annat får ni skaffa på någon “bondsåg”.

Men som så många gånger förr – ångbåtsbyggare löser alla problem! Därför står nu vår huvudkonstnär åter med penseln i hand och målar spontad panel. Bredd? Jo, 65 mm! Det kommer att bli snyggt och gå i stil med våra övriga inredningsdetaljer.

Över träpanelen kommer sedan takpapp och överst lägger vi tillbaka det gamla plåttaket. Nu med det tidigare skorstenshålet övertäckt och ett nytaget hål för “vår” skorsten.

Skorsten ja! Det är en av de viktigare kringutrustningarna till drivpaketet i en ångbåt. Så den återkommer vi till…

Wäsmans Picasso i skapartagen

Wäsmans Picasso i skapartagen

 

Leave a comment

2 Comments

  1. Ja, där ser man. Jag hörde nyss på radio at några andra gubbar håller på att bygga en kopia av s/s Titanic. Som det visade sig är det fråga om rena potemkinkulissen, fartyget har dieselmotorer och massor av livbåtar.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: