Salongens fönsterbågar måttas in – april 2013

De nytillverkade och specialskräddade fönsterbågarna har legat klara invid båten ett tag men nu är det dags att få dem på plats. Vi valda att lacka dem med blank utsida och sidenmatt insida.

När alla bågarna var tillfälligt på plats (med tvingskruvar) tog vi ett par steg tillbaka och granskade resultatet. Stumma av hänförelse tog vi en välförtjänt fikapaus – tänk att det kunde bli så bra! FÖnsterbågarna passas in

Nu var då bara en fråga kvar. Hur ska bågar med tillhörande glas monteras för att säkert bli täta och helst också möjliga att ta bort för t.ex. fönsterbyte? Genomgående skruv med hattmuttrar på respektive sida? Träskruv, dels i karmarna in mot väggreglarna och dels utifrån och in? Eller kanske t.o.m. “stiftas” fast?

Efter en vetenskaplig utredning inkluderande empiriska studier med våra gamla “skrotade” fönster kunde metoden att stifta (ung.=spika) fast bågarna skrinläggas. Det får bli skruv i någon form…

Och så var det frågan om hur ska vi få dem täta? Gummilister? Eller silikon? Denna hemska smörja som tätar allt men också smetar ner allt och alla som inte skyddas med tejp och heltäckande rustning! Även denna metod fick stryka på foten – också den efter noggranna empiriska försök åtföljda av omfattande sanering. Återstod gummilister – vilket vi också tidigare blivit rekommenderade… 🙂OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: