Maskinen på plats – april 2013

Ännu en milstolpe! Maskinen är nu på plats i båten.

Maskinen på plats i båten

Maskinen på plats i båten

I.o.f.s. lite “strippad” på diverse kringutrustning för att underlätta för lyftet men ändå. Propelleraxeln är också inkopplad och allt ser så här långt riktigt bra ut. (Bildkvalitén kunde varit bättre dock – men bara en mobiltelefon stod till buds vid tillfället för händelsen…)

Nu ska matarvattenpumpen och Molleruppressen (lubrikatorn) monteras – enkelt jobb då allt är väl förberett med förborrade och gängade hål i såväl fästen som i maskinens bottendel.

Hur alla rör och ventiler sedan ska dras och placeras kräver noggrann planering. Vi vill ju inte att det ska se ut som ett överförfriskat ormbo.

Samtidigt vill vi helst ha en struktur på alla kranar, vred och instrument så att både styrman och eldare enkelt kan nå dessa.

Dessutom gäller det att placera utrustning och uttag för att inte dra onödigt långa rör och se till att det finns “rörelsemån” för att hantera rörens värmevariationer.

Ett “måste” är också att kunna ta isär rördelar på strategiska ställen för att inte drabbas av frostsprängningar under vinterförvaringen.

Så krångligt att det kanske är bäst att ge tusan i allt ihop… 😛

Nä, skojar bara!

En tanke vi har är att först försöka skapa oss en bild av helheten och sedan börja med rördragningen längst ner för att sedan arbeta oss uppåt. Det betyder att delar av kallvattenförsörjningen och armaturen för bottenblåsningen troligen sätts på plats tidigt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a comment

3 Comments

  1. Herrarna borde därefter ta itu med fartygen i härvarande skärgårdstrafik, som är i behov av underhåll för att kunna flyta på i femtio år till!

    Reply
  2. Förresten är maskinen i ett påfallande behändigt format. Dagens utombordsmotorer är ofta större än så, har jag sett i hamnen.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: