En tur med S/S Wäsman från ett gästperspektiv – juli 2013

Besättningen förbereder för färd

Besättningen förbereder för färd

Dagens Skeppare hämtade oss gäster redan kl 1000 – med bil. En knapp halvtimme senare var de framme vid båthamnen i Ludvika där S/S Wäsmans 1:e Maskinist var på plats vid grinden till piren där sjön Väsmans nya smycke, S/S Wäsman, låg förtöjd.

Eftersom vi passagerare uttryckligen bett om att få följa hela processen, från VIM (Väl I Maskin) till fullt tryck och avfärd, så var inga förberedelser ännu gjorda. Pannan kall och noll bar. När besättningen drog igång alla förberedelser var intresset på topp. Allt registrerades och besättningen ficka svara och förklara skeendet.

Men snart sprakade det från fyren. Pannan luftades till dess det kom ånga och ljud från visslan. Vatten blev till mer ånga och trycket steg. Sakta till en början men sedan med accelererande fart.

Maskinen baxades runt och när kikkranarna signalerade att slidskåp och cylinder var varma nog satte Skepparen maskinen i HSB (Helt Sakta Back). Ljudet från maskinen var rena njutningen och det stod utom all tvivel att alla mekaniska delar “trivdes” tillsammans. Den som aldrig hört en väl avstämd ångmaskin i drift kommer heller aldrig att förstå…

KASTA LOSS!

Skepparens order lyddes omedelbart. S/S Wäsman backade ut från piren och efter att omkastaren och pådraget satts i läge FFF (Full Fart Framåt) stävade S/S Wäsman värdigt ut genom hamninloppet med sina storligen imponerade gäster – vilken båt!

Vilken ÅNGBÅT!

Ute på frärden

Ute på fjärden

När pannan var nära sitt maximala tryck, 9 bar, insåg gästerna vilken kraft den lilla ångmaskinen var kapabel till. En liten men intressant diskussion om ånghästar, vridmoment och dieselekvivalenter avbröts av ett nytt ljud från maskin. Besättningen stannade maskin, pytsade i lite olja i vevstakslagret, och så var ordningen återställd.

Först nu, långt ute på fjärden, insåg passagerarna att det var en helt strålande dag. Solen lyste från en molnfri himmel, bara svag vind och 22 grader varmt. Med maskinens lugna dunk och besättningens småprat  om tryck och varvtal, olja och ventiler som bakgrundsljud njöt de av färden. (klicka på den rödmarkerade texten för att se och lyssna)

Men tiden för den bokade lunchen närmade sig. Åter mot hamnen. Väl där styrde Skepparen säkert och lugnt in mot piren och S/S Wäsman förtöjdes. Maskinisten rakade ur glöden ur pannan, bottenblåste och såg till att maskinen sattes i läge VIM – klar att tas i bruk för nästa tur. Eller så gjordes en notering i loggboken om någon åtgärd som skulle krävas innan S/S Wäsman åter fick segla ut…det var viss något med en kikkran som borde ses över…

Stort tack till vår Skeppare och Maskinist – detta var en verklig upplevelse! Flagga

Leave a comment

2 Comments

  1. Conny

     /  July 14, 2013

    Fantastiskt att få göra turen i högsommarväder (sommarens enda?).

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: