Dop av ångslupen Wäsman

Image

Lördagen 11 augusti var det dags… för dop i Ludvikas hamn. Piren var full av folk för att fira Väsmans dag ….och dop av vår stolthet ångslupen Wäsman. Gunnar Flisberg inledde med att berätta om den långa tradition som finns med ångbåtstrafik på Väsman. Från senare delen av 1800-talet till 1950 gick ångbåtarna Tyr och Grangärde med malm och tackjärn från många gruvor vid stränderna Väsmans sjösystem, sjöarna Björken, Bysjön och Saxen förutom Väsman. Nu skall vi återuppta denna trafik med ångslupen Wäsman.

Denna båt har byggts av ett gäng ångbåtsentusiaster, Sten Bohlin, Thomas Eriksson, Gunnar Flisberg, Ove Jansson, Rolf Ljungkvist, Per Sjöborg och Urban Åström. Redan för fem år sedan samlades dessa seniorer och har sedan rest Sverige runt för att finna ett användbart skrov till båten. I november förra året fick de napp, köpte ett skrov och har sedan varit intensivt sysselsatta med att bygga salong, montera ångpanna, ångmaskin och alla tillhörande hjälpsystem. Nu är S/S (Steam Ship) Wäsman klar och visst är hon en skönhet…. Dopet förrättades av Vivianne Karlsson, välkänd idrottsprofil i Ludvika, verksam inom kanot, segling och isjaktsegling. Hon klipper det blå/gula bandet, en trestämmig fanfar, namnet avtäcks medan champagnen flödar över båtens för…. Vad mer kan man begära?

 

 

 

 

Leave a comment

1 Comment

  1. Conny

     /  August 12, 2013

    Jag gläds med entusiasterna

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: